Bersempena dengan Hari Raya Aidiladha yang akan disambut oleh seluruh umat Islam di Malaysia esok, tergerak hati untuk mendokumentasi proses membuat dan menyiapkan ketupat daun palas resepi turun temurun Tok Nab yang berasal dari negeri Kedah. Ketupat daun palas atau lebih dikenali sebagai ketupat pulut mmg terkenal sebagai juadah Hari Raya di Negeri Jelapang Padi dan beberapa negeri di utara Semenanjung Malaysia. Biasanya dimakan dengan gulai daging atau serunding. ada juga yang gemar memakan ketupat ini dengan susu pekat manis. Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan:
Bahan-bahan:
1. Daun Palas (boleh didapati di pasar-pasar)
2. Beras Pulut (3 kg)
3. Santan segar (2.2 kg)
4. Daun pandan
5. Garam
Cara- cara:
1. Buka daun palas untuk supaya mudah untuk memasukkan pulut ke dalamnya.
2. Basuh beras pulut tersebut untuk membuang kekotoran yang mungkin terlekat pada beras. Sebaiknya di bilas dengan air yang telah ditapis.
3. Masukkan santan ke dalam periuk. Buka api secara perlahan dan masukkan daun 3 helai daun pandai yang telah disimpul. Sukatan santan kepada beras ialah setiap 1kg santan adalah untuk 1.5 kg beras. (kepada yang menginginkan rasa lemak yang lebih, bolehlah ditambahkan santan secukup rasa). Kacau perlahan - lahan.
4. Tambahkan garam secukup rasa.
5. Kuatkan sedikit api dan masukkan beras yang telah dibersihkan tadi. Tutup periuk dan tunggu sehingga pulut masak.
6. Setelah pulut masak, keluarkan dari periuk dan biarkan pulut tersebut sejuk untuk seketika.
7. Sekarang proses membalut ketupat daun palas boleh dimulakan. Ambil sehelai daun dan bentukkan bahagian hujung daun tersebut menjadi bentuk kelongsong.
8. Masukkan pulut ke dalam kelongsong tadi sehingga padat. (Tips: masukkan sedikit dahulu supaya pulut dapat memenuhi ruang bucu kelongsong)
9. Pusing kelongsong tadi ke arah anda untuk menutup ruang masuk pulut sebentar tadi.
10. Tarik bahagian daun yang panjang untuk mengemaskan balutan. Pusing kelongsong tersebut ke arah kiri sebanyak 2 pusingan untuk membentuk balutan seperti di atas.
11. Masukkan bahagian hujung daun (bahagian tirus) ke dalam belahan yang terbentuk.
12. Simpulkan bahagian hujung daun yang terkeluar dan ketupat anda telah siap dibalut.
13. Rebus ketupat selama 30 - 45 minit bergantung kepada kuantiti ketupat.
14. Hidangkan dengan gulai daging atau serunding mengikut citarasa masing - masing.
"Selamat Mencuba"
A writer writes not because he is educated but because he is driven by the need to communicate. Behind the need to communicate is the need to share. Behind the need to share is the need to be understood. The writer wants to be understood much more than he wants to be respected or praised or even loved. And that perhaps, is what makes him different from others. -Leo C. Rosten
Categories
- 3 Doors Down (2)
- Cinta Untuk Dijual (14)
- Food and Eateries (3)
- Health And Fitness (1)
- Love Matters (love-sex-relationships and everything in between) (10)
- My Favorites (15)
- Poems/ Puisi (4)
- Recipe (1)
- Sharing is Caring (3)
- Tea Time (12)
Saturday, 5 November 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment